loading...

Torta sa ricottom i karameliziranim grožđicama - predivna, veoma ukusna!

 Sastojci

    500 g ricotta sira
    100 ml tekućeg slatkog vrhnja
    4 jaja
    100 g šećera
    prstohvat soli
    ribana korica 1/2 limuna
    1 žlica limunovog soka
    1 žlica ruma
    180 g glatkog brašna
    3/4 vrećice praška za pecivo
    Karamelizirane grožđice:
    150 g suhih grožđica
    20 g (2 žlice) šećera
    20 g maslaca
    sok od 1/2 limuna
    50 ml ruma
    šećer u prahu za posipanje


 Priprema

    1.

    Preliti grožđice toplom vodom i pustiti da se namaču 10-tak minuta. Procijediti i malo rukom stisnuti da se bolje ocijede.
    2.

    U manjoj plitkoj tavi sa dužom drškom otopiti šećer. Kad dobije zlatno žutu boju dodati maslac i promiješati. Kad se maslac otopi uliti limunov sok pa dodati grožđice. Kuhati 1 minutu na jačoj vatri.
    3.

    Flambiranje:

    Općenito: Nemojte nositi košulje sa širokim rukavima, a dugu kosu svežite u rep. Nikada nemojte flambirati u blizini pokućstva koje bi se moglo zapaliti. Alkohol ne smijemo izlijevati na jelo neposredno iz flaše, jer je to vrlo opasno.

    Upaljeni alkohol treba pustiti da gori dok se plamen sam ne ugasi, jer dokle god gori, jelo apsorbira njegov okus i aromu.

   

    Flambiranje na štednjaku na plin:

    Pripremiti rum za flambiranje. Uliti rum u tavu, izmaknuti tavu do pola plamena pa je nageti prema plameniku kako bi se pare alkohola zapalile. Lagano protresti tavu kako bi se rum ravnomjerno sljubio s grožđicama.

   

    Ako je štednjak električni, uz rum pripremiti šibice i drveni štapić za ražnjič. U jednoj ruci držati zapaljeni štapić za sami kraj, držati dalje od tave, drugom rukom u tavu uliti rum, odmah izmaknuti tavu sa vatre da nije ispod kuhinjskih elemenata i zapaliti štapićem. Lagano protresti tavu kako bi se rum ravnomjerno sljubio s grožđicama.

   

    Kad nestane plamena, tavu vratiti na vatru i kuhati stalno miješajući dok se grožđice ne posuše. Potom ostaviti da se potpuno ohlade.
    4.

    Sir i tekuće slatko vrhnje smiksati u glatku smjesu.

    Jaja razdvojiti pa bjelanjke sa prstohvatom soli umutiti u čvrsti snijeg. Ostaviti sa strane.

    Žumanjke i šećer pjenasto umutiti. Dodati koricu i sok od limuna i rum.

    U žumanjke dodati sir miješajući lagano špatulom od dna prema vrhu. Na isti način umiješati i brašno prosijano sa praškom za pecivo.

    Na kraju lagano umiješati grožđice.


    5.

    Kalup za tortu Ø 24 cm namazati maslacem i pobrašniti, smjesu uliti i poravnati.

    Peći u  pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C  45-50 minuta. Provjeriti štapićem je li torta pečena.

    Tortu ohladiti u kalupu pa posuti šećerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar